Skip to the end of navigation

Welcome to the Community!

Other Products

Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Reply
Apprentice
Posts: 6
Registered: ‎10-29-2017
Message 1 of 8 (885 Views)

Sony XAV-AX100 - Steering wheel controls don't work

I just had the Sony XAV-AX100 installed in my Jeep. The custom steering controls don’t work. I can sometimes save 1, 2 or 3 buttons then they reset. I’ve read a couple of ppl here had the same issue. None of their remedies worked for me though. Currently back to using the defaults, but if anyone has a solution please let me know.

Today I updated to the latest firmware 1.02.06, but it didn’t help.

Cheers,
Greg
Specialist
Posts: 28
Registered: ‎10-22-2016
Message 2 of 8 (607 Views)

Re: Sony XAV-AX100 - Steering wheel controls don't work

What interface device do you use so the AVX-AX100 receive your steering wheel controls commands?  

Apprentice
Posts: 6
Registered: ‎10-29-2017
Message 3 of 8 (600 Views)

Re: Sony XAV-AX100 - Steering wheel controls don't work

Axxess ASWC-1
Specialist
Posts: 28
Registered: ‎10-22-2016
Message 4 of 8 (597 Views)

Re: Sony XAV-AX100 - Steering wheel controls don't work

[ Edited ]

Did you hold down the UP Volume button to put the module in auto-config mode?  This process can sometimes fail and you may have to revert to manual setting which can be a bit tricky.  Also, make sure you update the firmware on the AXWC-1 to the latest version.  Here is the link to it w/ instructions:

 

https://axxessinterfaces.com/resources/updater-software

 

Good luck!

 

 

Apprentice
Posts: 6
Registered: ‎10-29-2017
Message 5 of 8 (589 Views)

Re: Sony XAV-AX100 - Steering wheel controls don't work

What do you mean by “ hold down the UP Volume button to put the module in auto-config mode”?
Specialist
Posts: 28
Registered: ‎10-22-2016
Message 6 of 8 (579 Views)

Re: Sony XAV-AX100 - Steering wheel controls don't work

Read the install instructions carefully, especially page 8.  Here is the link.

https://metra-static.s3.amazonaws.com/documents/ASWC-INST10.pdf

 

 

Apprentice
Posts: 6
Registered: ‎10-29-2017
Message 7 of 8 (134 Views)

Re: Sony XAV-AX100 - Steering wheel controls don't work

Okay,

 

I read throught the docs and pulled my dash apart to reinstall the ASWC-1.  I upgraded the firmware to the lateset (4.14) and made sure the Sony also had the latest firmware.  

 

I held the VOL UP button properly and the controls all work in preset mode. 

 

They still do not work in the custom mode.  I prgram a couple of buttons (Vol up & Vol dn) and then they all reset again!

 

This is VERY frustrating!!! 

 

 

Any more advice would be aprecited.

 

Greg

Enthusiast
Posts: 7
Registered: ‎01-16-2018
Message 8 of 8 (87 Views)

Re: Sony XAV-AX100 - Steering wheel controls don't work

If you are 100% sure you are pressing the buttons correctly and following the instructings, then the issue is with your wiring. I had this problem. You need to check you wiring and make sure that each wire connecting is wire to wire, DONT USE THOSE TWIST CLIPS. WIRE TO WIRE ONLY. 

 

ALSO very important is that each has its only individual ground to a clean metal part of the chassis. That means going out and buying some wire from your local auto store. make sure the guage is the same, and you might want to get a pack of conncetors with the loop at the end to connect to a chassis bolt.

 

other then is and my bad typing, if your still having issues then it could be the sterring control box, mine was defective the first time around, it happens. 

 

Yes, it is not easy, and very frustrating. but rushing something like this only leads to more problems. so it better to take ones time and do it right and check all your steps. from the getgo.

 

Get Social

Share your ideas Watch YouTube Support Videos follow us on Twitter Visit us on Facebook